Recepty bezlepkové - sladké
Sladká jídla bezlepková
1. Jáhlový nákyp
Sojovou smetanu nebo mléko zředíme s vodou, mírně osolíme. Přidáme rozinky, vanilku, osladíme. Promyté jáhly vložíme do tekutiny a vaříme pomalým varem asi 25 minut. (poměr tekutina : jáhly 3 : 1, podle potřeby v průběhu varu dolít tekutinu). Po uvaření musí být kaše hustá tak, že nestéká z naběračky. (Kaši můžeme použít ke snídani … anebo pokračovat ve výrobě nákypu).
Kaši rozprostřeme na olejem vymaštěný plech, pokapeme kompotovou šťávou
ozdobíme meruňkami (kompot), mírně vtlačíme
Pokapeme smetankou (je možné pokrýt další vrstvou kaše), posypeme nasekanými ořechy a pečeme asi 25 minut při 180°C. Krájíme až po zchladnutí.
2. Dezert z křehkého chlebíčku
1. vrstva: Křehký chlebíček (kukuřičný aj.)
použijeme místo těsta, poklademe na vymaštěný plech
a) podlijeme šťávou z kompotu (možno dosladit medem), pokapeme také z vrchu
2. vrstva: polohustou jáhlovou kaši rozprostřeme na chlebíčkovou vrstvu, na ní dáme nakrájené švestky sušené předem namočené
3. vrstva: jablka strouhaná případně krájená na plátky
posypeme skořicí, cukrem a pokapeme smetankou
Dáme péct při 180°C na 10 min. Konzumujeme po zchladnutí.
3. Jáhlové koláčky
Z jáhlové kaše: dosladit (ale ne medem – kaše by zřídla), přidat kokos přiměřeně, slunečnicová semínka přiměřeně, na drobno posekané datle, a trošku oleje, případně vanilku.
Prohněteme rukama, na mírně vymaštěný plech klademe kousky velikosti poloviny polévkové lžíce, namočenou lžící koláčky trochu zploštíme, aby vypadali jako placičky. Pečeme asi 15 minut při 180°C.
4. Quinoa - základní příprava
Princip jako u pohanky nebo jáhel.
Quinou opražíme na sucho, přidáme sůl, würzl, přilijeme vodu, necháme bublat pod pokličkou na mírném ohni nebo na 1. stupeň. (poměr quinoi a vody asi 1 : 2,5 - 3) Dusíme 25-30 min, přilévat vroucí vodu pouze v případě potřeby (hodně pije). Po uvaření nesmí být tvrdá.
5. Quinoa po arabsku
Jemně nasekanou cibulku nebo pórek zpěníme na oleji, přidáme barevnou papriku krájenou na drobné kousky a rozinky. Chvilku spolu dusíme.
Dochutíme trochou kari, garam masala, wurzlem, příp. solí. Přidáme udušenou quinou, zalijeme citronézou a chvilku spolu prohřejeme. Podáváme se zeleninovým (např. na jemno nastrouhaným sladkokyselým mrkvovým) salátem
Zálivka:
Uděláme si tzv. „citronku“ z
francouzského lahůdkového droždí – 1 š
oleje – ¼ š
citrónu – ½ ks
Mixujeme a přiléváme sojové mléko nebo smetanu a vodu podle požadované hustoty
Ochutíme solí, wurzlem, troškou cukru, česnekovým práškem, případně podle chuti ještě citrónem
Citronézu můžeme použít také jako zálivku na saláty.
6. Dezert z rýžových vloček
Rýžové vločky 1š
Vařící voda 1,5 š, možná trošku více
Trošku osolíme, vaříme asi 10 min
místo tuku přidáme arašídové máslo asi 100 až 150 g
vanilkový cukr asi ½ - 1 sáček
datle a sušené švestky nakrájené na drobno po 100g
alaburky – sójové oříšky 100 g
Prohněteme rukama, tvoříme placičky, klademe na vymaštěný plech.
Dáme péct při 180°C na 15 - 18 min