Recepty bezlepkové - slané
Recepty bezlepkové - slané
1) Sojové rizoto
Cibulku osmahneme na oleji, podlejeme vodou a podusíme (2minuty).
Přidáme uvařenou rýži natural a uvařenou sóju. Na ochucení přidáme:
Petrželovou nať čerstvou posekanou, würzl (žlutý – bezlepkový) nebo solčanku, tebi.
U bezlepkářů můžeme opatrně přidat tamari (místo shoyu).
Zlehka smícháme.
2) Karbanátky ze sójového rizota:
Sójové rizoto částečně rozmixujeme ponorným mixérem na karbanátkovou hmotu (obiloviny drží dohromady bez zahuštění strouhankou). Na vymazaný plech klademe karbanátky, ochutíme sójovou smetanou a můžeme posypat dýňovými semínky.
3) Pohanka
Základní princip: Na sucho opražíme jeden díl pohanky, ochutíme (sůl, wurzl), přidáme vodu, trochu oleje a cibulku. Necháme bublat na mírném ohni do rozpuku. Dusíme pod pokličkou.
4) Šoulet
Tradiční židovské jídlo z krup. Místo krup použijeme pohanku.
Cibulku osmahneme na oleji, podusíme, přidáme hrách téměř rozvařený na kaši a do měkka udušenou pohanku. Ochutíme solčankou nebo würzlem, trochu tebi (ne se sladovým výtažkem). Přidáme česnek a nakonec na dochucení majoránku.
5) Italská polenta
Základ: chutná voda: vodu společně se sójovým mlékem (1:1) zavaříme, přidáme nakrájenou cibuli a ochucovadla (würzl nebo solčanku, droždí, bazalku, tamari).
Postupně vsypáváme a vmícháváme polentu, povaříme 2 až 3 minuty. Případně místo polenty použijeme kukuřičnou mouku (polohrubá nebo hrubá) a tu pak na mírném ohni povaříme 7 až 10 minut.
Můžeme dochutit česnekem. Ochutnáme, případně ještě dochutíme (dosolíme apod.) a necháme projít varem. Přidáme rostlinné máslo, promícháme metličkou. Polentu vložíme do vymaštěného plechu. Rovnoměrně roztáhneme a necháme zchladnout. Na plechu nakrájíme na čtverce nebo trojúhelníky.
Krytí na polentu (na italský způsob)
Konzervovaná loupaná a krájená rajčata zahustíme kukuřičným škrobem (necháme projít varem min. 2 minuty). Přidáme česnek, sójovou omáčku, provensálské koření/bazalka a oregano, troška cukru, troška soli, tebi, bramborový škrob na ztužení, nakonec přikapeme olivový olej. Vzniklou hmotu pudingové konzistence dáme na polentu a rozetřeme a přelijeme bezlepkovým dresingem. Necháme zapéct. Vrch ozdobíme petrželkou.
Podáváme s přílohou např.: s brambory na způsob smaženého sýru.
6) Jiné varianty POLENTY
Do rajčatového základu přidat (upravit koření podle chuti)
Na mexický způsob dušené papriky, kukuřici, hrášek
Žampiónová Na oleji podušenou cibulku a žampióny
Pórková Na oleji podušený předem napařený pórek
Olivová Na kolečka nakrájené olivy
Izraelská Dobře uvařenou cizrnu, vrch posypat sezamem
Apod.
7) Fazole s těstovinami (bezlepkovými)
Cibulku osmahneme na oleji, můžeme přidat nasekanou petrželku, po chvilce podlijeme vodou. Potom přidáme uvařené rýžové těstoviny (doba přípravy 3 až 8 minut), případně můžeme použít cizrnové, promícháme a ještě dochutíme ( würzl, sůl, zázvor). Již takto je jídlo připravené k podávání, podle chuti však můžeme přidat a zamíchat dušenou zeleninu a podávat s čerstvým zeleninovým salátem.
8) Karbanátky z pohankových vloček
Nejdřív si připravíme chutnou vodu: Osmahneme cibulku na oleji, ochutíme (sůl, würzl, tebi, bazalka). Zvlášť si připravíme syrovou papriku, vložíme do mixéru, přidáme trošku vody, rozmixujeme a to přidáme k cibulce (pro intenzitu chuti). Dále přilijeme vodu a sójové mléko (3:1) zamícháme, ochutnáme, případně dochutíme. Do již chutného základu přidáme mleté nebo posekané ořechy či semínka např.: slunečnice. Dále přidáme pohankové vločky, necháme projít varem a nabobtnat (3 – 5 minut). Na zahuštění můžeme ještě přisypat pohankovou mouku (aby karbanátky držely tvar) a na pomalém ohni necháme bublat asi 3 – 5 minut. Případně dochutíme, přidáme olej a necháme stát aspoň 5 minut. Pozn.: Kaše na karbanátky musí držet pohromadě, po uvaření neteče a drží na lžíci. Uplácáme obdélné karbenátky, klademe na vymaštěný plech a pečeme v troubě 18 minut při 180°C. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory, příp. s dušenou zeleninou, čočkou nahusto apod.
9) Karbanátky z cornflaků se zeleninou (př.: mrkev, pórek)
Cibulku osmahneme na oleji, přidáme kurkumu a podlijeme vodou. Přidáme nakrájenou předem uvařenou mrkev a na jemno krájený pórek. Ochutíme würzlem, solí, tebi. Přidáme nasekanou petrželovou nať, sójovou omáčku tamari. Zalijeme dostatečným množstvím vody. Uvedeme do varu a dochutíme tak, aby byla tekutina chutná. Zvlášť na hrubo umixujeme a pak přidáme suché cornflaksy, přidáme olej, trochu sójové smetany, necháme probublat. Musí se správně vystihnout množství cornflaksů, abychom dosáhly po odstátí hustou hmotu. Odstavíme na 5 minut a za pomocí dvou polévkových lžic (namočených ve vodě) klademe hmotu na vymaštěný plech. Pak je znovu namočenou lžící rozplácneme a zapečeme v troubě.
10) Jáhlový nákyp se zeleninou
Cibulku osmahneme na oleji, přidáme nakrájenou zeleninu (červenou kapii) a ochutíme solí, tebi, würzlem. Přidáme jáhly, rychle prohřejeme a zalijeme vodou (jáhly : voda 1:3-4) Zavaříme a na pomalém ohni vaříme na hustou kaši. Průběžně přidáme ne moc uzeného tofu nakrájeného na kostičky, před koncem sterilovaný hrášek. Nakonec můžeme ještě zahustit třeba cornflaky. Vložíme do mísy z jenského skla, polijeme smetankou, můžeme posypat sezamem nejlépe pomletým, případně droždím. Dáme zapéct asi 20 minut. Krájíme anebo nabíráme až po zapečení nákyp trochu sedne (asi 10 – 15 minut).
11. Pohankový nákyp (i kroupový) s ořechy
Nakrájené brambory uvaříme do měkka, přidáme udušenou pohanku v poměru brambory : pohanka - 1:2, dále přidáme uzené tofu strouhané a dušenou cibulku. Přidáme cizrnu uvařenou do měkka, sojovou smetanu, ochutíme (sůl, bazalka, více nasekané petrželky a trošku sojové omáčky), přidáme olej. Po smíchání všech surovin dáme do jenského skla, zlehka uhladíme (zarovnáme), nožem na povrchu vytvoříme "kapsičky" a polijeme sójovou smetanou. Na ozdobení použijeme nejlépe vlašské ořechy nebo kešu, nasekané nadrobno nebo rozmixované, a posypeme. Pečeme asi 25 minut při 180°C.
12. „Masové“ kuličky (náplň do papriky)
Na oleji podusíme cibulku, pak k ní přidáme suchý sojový granulát (nenamáčíme dopředu) Ochutíme solí, würzl, tebi, bazalkou, česnekem, mletou paprikou, majoránkou, případně bylinkovou solí, sójovou omáčku. Do ochuceného suchého základu přidáme pohankové vločky na udržení konzistence. Po krátkém prohřátí suché směsi zalijeme vodou a zavaříme. Pohankové vločky nám nabobtnají a směs se ztuží, po cca 3 – 5 min. varu budeme vidět, jestli je potřeba přilít více vody. Již celkem hustou hmotu ještě zahustíme „bramborovou kaší v prášku“ anebo rýžovou moukou (aby kuličky po uvaření zůstali celé a nerozpadali se). Vmícháme strouhané uzené tofu. Vzniklou směs použijeme na tvarování kuliček, které povaříme několik minut v rajské omáčce (před ahuštěním) nebo použijeme jako náplň do plněných paprik.
13. Chlebové placky bezlepkové
300 ml pohankové mouky hladké, 300 ml kukuřičné mouky hladké, 400 ml rýžové mouky hladké, 200 ml sojových vloček (je lepší předem namočit v horké vodě) , Alaburky – sójové oříšky (balíček 60g), 1,5 čl soli, 1,5 čl cukru, 0,5 čl kmínu +(lněné semínko)
Promícháme sypké suroviny. Pak přidáme tekuté složky: Kvásek (droždí, vlažná voda, špetka soli a cukru, 350 ml vody
Dobře promísíme, necháme nakynout.
Uděláme menší válečky chlebového tvaru (ať se chléb dobře propeče), necháme nakynout a pečeme při 170°C asi 35 – 50 minut (podle trouby). Krájíme až po několika hodinách od upečení.
14. Bramborové těsto na chlebové placičky
2 strouhané brambory předem uvařené ve slupce
250 ml rýžová mouka
250 ml sojová mouka tučná
250 ml kukuřičná mouka
250 ml pohanková mouka
1,5 čl soli
1/2 čl würzl
2 čl česnekového prášku
Promícháme sypké suroviny.
Pak přidáme tekuté složky:
300 ml vody
Kvásek (droždí, vlažná voda, špetka soli a cukru)
2 – 3 PL oleje