Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravé vánoční cukroví

 

ZDRAVÉ  VÁNOČNÍ  RECEPTY

 

 

MAROKÁNKY

500 ml sojové smetany, 200 g pomletých slunečnicových semínek, 200 g rozmixovaných datlí, 100 g pomletých rozinek, 500 g nasekaných arašídů, 60 g jemně mleté špaldové mouky. Smícháme v husté těsto, které klademe lžící na plech. Po upečení (při 160 oC asi 20 minut) zdobíme karobovou polevou (v mikrovlnné troubě či ve vodní lázni rozehřáté karobové chipsy).

.              

TYČINKY  PAŘÍŽ  -  DAKAR

200 g ovesných vloček (nasucho opražených na pánvi), 100 g fíků (zbavených tvrdé stopky), 100 g sušeného ovoce pomletého s fíky na masovém mlýnku (jablka, hrušky, švestky), 50 g strouhaných ořechů, 2 pol. lžíce medu, kokos na obalování. Smícháme v těsto, které vyválíme do tvaru válečků velikosti malíčku. Obalujeme v kokosu.

.              

CELOZRNNÁ LINECKÁ KOLEČKA

400 g jemné špaldové mouky, 180 g rostlinného másla Provamel, 150 g třtinového cukru, 5 lžic vody. Vše zpracujeme do pružného těsta, necháme odpočinout v ledničce a pak vykrajujeme a pečeme do růžova na 170 oC asi 10 minut. Po upečení spojujeme marmeládou a můžeme polít karobovou polevou.

.              

VANILKOVÉ ROHLÍČKY SLUNEČNICOVÉ

200 g celozrnné mouky, 100 g hladké kukuřičné mouky, 100 g pražených pomletých slunečnic, 100 g rostlinného tuku,  50 g přírodního cukru, čtvrt. čaj.lž. vanilkové příchuti, voda. Smícháme v těsto, které necháme odpočinout. Formujeme rohlíčky, které pečeme při 160 oC do růžova. Obalujeme v přírod. cukru.

.              

KAROBOVÁ  KOLEČKA

400 g špaldové mouky, 180 g másla Provamel, 150 g třtin.cukru, 5 lžic vody, 1,5 lžíce karubového prášku. Zpracujem do těsta, které necháme odstát. Rozválíme je a vykrajujem kolečka. Po upečení (170 oC asi 10 minut) spojíme krémem  z 1,5 dl ořechů a 1,5 pl oves.vloček pomixovaných na prášek, pak přidáme 1,5 dl konz.ananas, 1 čl van.esence, 2pol. lžíce medu. Krém rozmixujeme a 5 min.vaříme. Spojená kolečka zdobíme rozpuštěnými karobkami a kešu oříškem či bílým sezamem.

.              

KAROBOVO – ARAŠÍDOVÉ  KULIČKY

Půl šálku  karobového prášku rozmixujeme s  půl šálkem datlí rozmočené v  půl šálku vody, přidáme  1 šálek oříškového másla, jemně strouhaný kokos a 5 lžic sušené instantní kaše. Smícháme, kuličky obalujeme v kokosu.

.              

LINECKÉ KOŠÍČKY        
200 ml Provamel vanilkového dezertu, 200 g celozrnné a 150 g bílé mouky, 100 g rostlinného tuku, 70 g přirod. cukru. Těsto necháme odpočinout. Pak tvarujeme do formiček. Pečeme při 170oC 15 minut. Náplň: 1 šálek horkého sojového mléka,  1 šálek vlašských ořechů, 1 pol.lžíce medu. Pokapeme polevou z rozehřátých karobových chipsů.

.              

OŘÍŠKOVÉ NEPEČENÉ CUKROVÍ150 g pomletých oříšků nebo alabruek, 150 g povidlel, džemu či  marmelády150 g sušeného ovoce (jablíčkla, švestky, fíky, datle, hrozinky…) namočené v trošce vodypomixovaná granola na zahuštění Vypracujeme tuhé těsto, z kterého vyformujeme buď:1. SALÁM – na desce vytvarujeme váleček velikosti dětské ruky, který obalíme v kokosu, zabalíme do fólie a  dáme do lednice ztuhnout. Krájíme na kolečka vlhkým nožem. Nebo2. ROLÁDU – na desce vyválíme obdelníkový plát, potřeme jej sojovým mlékem, posypeme posekanými oříšky a rozinkami  a zabalíme s tenkým válečkem těsta uprostřed. Opět dáme ve fólii stuhnout do lednice. Nebo

3.OŘÍŠKOVOU POCHOUTKU – V pomixované granole vyválíme 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme fromičkou   
      různé tvary. Doprostřed můžeme dát na ozdobu oříšek. Cukroví se suší při pokojové teplotě.

.              

CHALVA

1 šálek na sucho opraženého seznamu, 4 pol.lž. nakrájených vlašských ořechů, 4 pol.lž. nakrájených rozinek, 3 pol.lž medu.Vše spolu pomixujeme. Vznikne tuhá hmota, kterou tvarujeme do kuliček. Ty pak můžeme jíst jako cukroví – po obalení v sezamu, nebo mrazit a používat na dochucení do kaší, krémů či zmrzlin.

.              

OVOCNÉ KULIČKY

2šálky namočeného sušeného ovoce, 1 šálek pomletých oříšků, 1 šálek kaše (jáhly, ovesné vločky) instantní kaše na dohuštění. Rozmixujeme sušené ovoce, přidáme obil.kaši a v misce pak dohustíme oříšky a instantní kaší. Tvoříme kuličky. Obalujeme v kokosu nebo v sezamu, karobu či pomletých oříšcích.

.              

Celozrnné krakry

1 kg jemně mleté celozrnné mouky, 2 dl olivového oleje, 3 dl čerstvě pomixovaného lněného semínka, 1/2 dl máku a seznamu, 2 čaj.lž. soli, voda k vypracování hustého těsta.            Dávku rozdělíme na 2 plechy. Vyválíme buď pomocí folie nebo přímo na plechu a radýlkem rozkrájíme na tyčinky nebo čtverečky. Pečeme při 100 stupních 45 minut.

.              

Rýže ve slunečnicovém mléku

6 dl  rýže natural, 3 čaj.lž. soli, 3 dl slunečnicových semínek, 3 l vody

Rýži vaříme ve 2 litrech vody, dokud se voda cele nevyvaří. V mixéru zatím dohladka pomixujte slunečnicové semínko  s 0,4 l horké vody. Nakonci mixování přilejte zbylý 0,6 l vody a sůl.  Husté slunečnicové mléko vylijte do rýže a ještě chvíli povařte. Pak  vypněte a nechte dojít. Servírujte s ovocným salátem, posypané praženými ořechy.
.

Ovocný  „jogurt“

Vařené jáhly rozmixujeme v mixeru se zavařeným nebo čerstvým ovocem, popř. džemem. Doředíme vodou do konzistence jogurtu  (1 čaj.lž. citronové šťávy dle kyselosti ovoce). Můžeme vmixovat 1PL olivového oleje. Smícháme a podáváme.