Zdravé vánoční cukroví
ZDRAVÉ VÁNOČNÍ RECEPTY
MAROKÁNKY
500 ml sojové smetany, 200 g pomletých slunečnicových semínek, 200 g rozmixovaných datlí, 100 g pomletých rozinek, 500 g nasekaných arašídů, 60 g jemně mleté špaldové mouky. Smícháme v husté těsto, které klademe lžící na plech. Po upečení (při 160 oC asi 20 minut) zdobíme karobovou polevou (v mikrovlnné troubě či ve vodní lázni rozehřáté karobové chipsy).
.
TYČINKY PAŘÍŽ - DAKAR
200 g ovesných vloček (nasucho opražených na pánvi), 100 g fíků (zbavených tvrdé stopky), 100 g sušeného ovoce pomletého s fíky na masovém mlýnku (jablka, hrušky, švestky), 50 g strouhaných ořechů, 2 pol. lžíce medu, kokos na obalování. Smícháme v těsto, které vyválíme do tvaru válečků velikosti malíčku. Obalujeme v kokosu.
.
CELOZRNNÁ LINECKÁ KOLEČKA
400 g jemné špaldové mouky, 180 g rostlinného másla Provamel, 150 g třtinového cukru, 5 lžic vody. Vše zpracujeme do pružného těsta, necháme odpočinout v ledničce a pak vykrajujeme a pečeme do růžova na 170 oC asi 10 minut. Po upečení spojujeme marmeládou a můžeme polít karobovou polevou.
.
VANILKOVÉ ROHLÍČKY SLUNEČNICOVÉ
200 g celozrnné mouky, 100 g hladké kukuřičné mouky, 100 g pražených pomletých slunečnic, 100 g rostlinného tuku, 50 g přírodního cukru, čtvrt. čaj.lž. vanilkové příchuti, voda. Smícháme v těsto, které necháme odpočinout. Formujeme rohlíčky, které pečeme při 160 oC do růžova. Obalujeme v přírod. cukru.
.
KAROBOVÁ KOLEČKA
400 g špaldové mouky, 180 g másla Provamel, 150 g třtin.cukru, 5 lžic vody, 1,5 lžíce karubového prášku. Zpracujem do těsta, které necháme odstát. Rozválíme je a vykrajujem kolečka. Po upečení (170 oC asi 10 minut) spojíme krémem z 1,5 dl ořechů a 1,5 pl oves.vloček pomixovaných na prášek, pak přidáme 1,5 dl konz.ananas, 1 čl van.esence, 2pol. lžíce medu. Krém rozmixujeme a 5 min.vaříme. Spojená kolečka zdobíme rozpuštěnými karobkami a kešu oříškem či bílým sezamem.
.
KAROBOVO – ARAŠÍDOVÉ KULIČKY
Půl šálku karobového prášku rozmixujeme s půl šálkem datlí rozmočené v půl šálku vody, přidáme 1 šálek oříškového másla, jemně strouhaný kokos a 5 lžic sušené instantní kaše. Smícháme, kuličky obalujeme v kokosu.
.
LINECKÉ KOŠÍČKY
200 ml Provamel vanilkového dezertu, 200 g celozrnné a 150 g bílé mouky, 100 g rostlinného tuku, 70 g přirod. cukru. Těsto necháme odpočinout. Pak tvarujeme do formiček. Pečeme při 170oC 15 minut. Náplň: 1 šálek horkého sojového mléka, 1 šálek vlašských ořechů, 1 pol.lžíce medu. Pokapeme polevou z rozehřátých karobových chipsů.
.
OŘÍŠKOVÉ NEPEČENÉ CUKROVÍ
3.OŘÍŠKOVOU POCHOUTKU – V pomixované granole vyválíme 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme fromičkou
různé tvary. Doprostřed můžeme dát na ozdobu oříšek. Cukroví se suší při pokojové teplotě.
.
CHALVA
1 šálek na sucho opraženého seznamu, 4 pol.lž. nakrájených vlašských ořechů, 4 pol.lž. nakrájených rozinek, 3 pol.lž medu.Vše spolu pomixujeme. Vznikne tuhá hmota, kterou tvarujeme do kuliček. Ty pak můžeme jíst jako cukroví – po obalení v sezamu, nebo mrazit a používat na dochucení do kaší, krémů či zmrzlin.
.
OVOCNÉ KULIČKY
2šálky namočeného sušeného ovoce, 1 šálek pomletých oříšků, 1 šálek kaše (jáhly, ovesné vločky) instantní kaše na dohuštění. Rozmixujeme sušené ovoce, přidáme obil.kaši a v misce pak dohustíme oříšky a instantní kaší. Tvoříme kuličky. Obalujeme v kokosu nebo v sezamu, karobu či pomletých oříšcích.
.
Celozrnné krakry
1 kg jemně mleté celozrnné mouky, 2 dl olivového oleje, 3 dl čerstvě pomixovaného lněného semínka, 1/2 dl máku a seznamu, 2 čaj.lž. soli, voda k vypracování hustého těsta. Dávku rozdělíme na 2 plechy. Vyválíme buď pomocí folie nebo přímo na plechu a radýlkem rozkrájíme na tyčinky nebo čtverečky. Pečeme při 100 stupních 45 minut.
.
Rýže ve slunečnicovém mléku
6 dl rýže natural, 3 čaj.lž. soli, 3 dl slunečnicových semínek, 3 l vody
Rýži vaříme ve 2 litrech vody, dokud se voda cele nevyvaří. V mixéru zatím dohladka pomixujte slunečnicové semínko s 0,4 l horké vody. Nakonci mixování přilejte zbylý 0,6 l vody a sůl. Husté slunečnicové mléko vylijte do rýže a ještě chvíli povařte. Pak vypněte a nechte dojít. Servírujte s ovocným salátem, posypané praženými ořechy.
.
Ovocný „jogurt“
Vařené jáhly rozmixujeme v mixeru se zavařeným nebo čerstvým ovocem, popř. džemem. Doředíme vodou do konzistence jogurtu (1 čaj.lž. citronové šťávy dle kyselosti ovoce). Můžeme vmixovat 1PL olivového oleje. Smícháme a podáváme.