5 důvodů, proč by ve vašem jídelnčku neměla chybět rozpustná vláknina
Vláknina je složka rostlinných potravin, kterou naše trávicími
enzymy neumí úplně rozštěpit. Přestože jsou to tedy látky
téměř nestravitelné a mají nízkou nebo dokonce nulovou
energetickou hodnotu, jsou důležitou součástí našeho
jídelníčku. A to zejména proto, že jsou prevencí před vznikem
mnoha onemocnění. Tentokrát se zaměříme jen na vlákninu
rozpustnou, ve stravě se však vyskytuje ještě druhý typ
vlákniny, a to vláknina nerozpustná. Nerozpustná vláknina má
také mnoho pozitivních účinků, ale o tom zase někdy příště.
Co všechno rozpustná vláknina umí?
1. zvyšuje a prodlužuje pocit nasycení a váže na sebe vodu, zvyšuje objem tráveniny a zpomaluje
vyprazdňování žaludku
2. mírně snižuje vstřebávání tuků a sacharidů z potravy a příznivě ovlivňuje hladinu lipidů a glukózy v krvi
3. působí jako tzv. prebiotikum a je živinou pro mikroflóru tlustého střeva, kde vznikají produkty, které chrání tlusté střevo, mimo jiné i před vznikem nádorů
4. snižuje hladinu cholesterolu o snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy a váže žlučové kyseliny
5. snižuje energetickou denzitu potravy
A kde ji najdeme?
Rozpustnou vlákninu obsahují například luštěniny, některé
obiloviny (oves, ječmen, žito), ovoce, zelenina a brambory.
Vlákninu lze získat také ve formě doplňků stravy a funkčních
potravin.