Karob - náhrada čokolády
Naštěstí pro nás, kteří máme rádi čokoládu, je dostupná náhrada, u které je daleko příznivější výrobní proces a vyšší pravděpodobnost zachování hygienických podmínek - karob, u nás známější pod názvem svatojánský chléb. Ve všech třech na vedlejší stránce zmiňovaných ohledech je lepším výrobkem než čokoláda. Neobsahuje žádné methylxanthiny. Nevyžaduje pro vytvoření chuti a vůně kvašení při výrobě. A nevyžaduje obohacení cukrem, protože má přirozenou nasládlou chuť.
Složení
Karob obsahuje 8% bílkovin (jako u ostatních luštenin), velký díl přirozeného cukru - asi 46%, vitamíny skupiny B, minerály - vápník, hořčík, draslík - a stopové prvky - železo, mangan, chrom, měď, nikl. Porovnáme-li jej s čokoládou, má třikrát vyšší obsah vápníku, ale o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát méně tuku.
Původ
Karob pochází ze stromu, který roste hlavně na Středním Východě. Ve starověku byly karobové boby považovány za velmi cenné, protože dobytku a ovcím jím krmeným se velmi dobře dařilo. Karobový strom dává dlouhé lusky, které jsou sušeny a mlety na jemný karobový prášek. Sušená semena z lusku se často používala v obchodě jako platidlo. Od karobu je odvozen výraz karát (karobový bob se řekne řecky keration), který se dodnes používá klenotníky při popisu zlata.
Zdroj
Karob je bohatým zdrojem vlákniny - pektinu, který pomáhá při trávení a vylučování a je užitečný pro zastavení průjmu, při zvedání žaludku a zvracení. Pektin uklidňuje žaludek, pomáhá odnášet jedy a toxiny z vnitřností a vyloučit je z těla. Karobový lusk obsahuje lignin, který patří též mezi vlákniny. Pektin i lignin mají prospěšný vliv na snižování hladiny cholesterolu.
Čokoládu a kakao, pochutiny, jejichž užívání, jak již víme, s sebou nese celou řadu zdravotních rizik (včetně nezanedbatelného návykového faktoru), můžeme s trochou pevné vůle ze svého jídelníčku vyřadit. Chceme-li dosáhnout jemné „čokoládové“ příchuti a vůně v kombinaci s vynikající výživnou hodnotou a absencí škodlivých účinků, užívejme v receptech místo čokolády karob neboli svatojánský chléb.
RECEPTY s karobem
KAROBOVÝ KOLÁČ
15 dkg hladké mouky, 10 dkg celozrnné mouky, 25 dkg cukru, 5 dkg karobového prášku, 5 dkg tuku, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1/4 l mléka
Tuk rozpustíme (můžeme použít i olej), vše smícháme a nalejeme do vymazaného a strouhankou vysypaného plechu či pekáče. Mírně pečeme.
KAROBOVÉ BUCHTIČKY (BROWNIES)
2,5 dl celozrnné mouky, 2,5 dl ovesné mouky, 2,5 dl posekaných ořechů
Smíchat všechny suché ingredience. V mixéru smíchat:
4 dl ořechového nebo sojového mléka, 1 dl oleje, 2 dl medu, 1 pl vanilkové příchuti, 1/4 čl soli, 1,5 dl karobového prášku, 1 pl obilné kávy (vlít do mouky a promíchat)
Pečeme při 175 stupních Celsia třicet minut. Na velký plech děláme trojnásobnou dávku.
ČOKOLÁDA Z KAROBU
2 dl pomletých mandlí, 2 dl rozinek namočených ve 2 dl vody, 2 pl karobu, 1 čl vanilky, 1 čl melty (soja kávy)
Všechno vymixujeme do jemna.
KAKAO Z KAROBU
1 dl oříšků (rozmixovat s troškou vody na kašičku), 2 pl karobu, 1 pl medu, 1 čl melty jemně namleté, troška soli a vanilky
Dolejeme vodou do 1 l.
Z časopisu Prameny zdraví, ročník 1995.